Wat te doen bij een lekkage

Er is niets zo vervelend als een lekkage in huis. We geven je hier tips voor wat te doen in het geval van lekkage.

Noodmaatregel nummer 1: vang het op

Zodra je de lekkage ontdekt hebt, is het zaak zo snel mogelijk het water op te gaan vangen. Meubels en je vloer kunnen flinke schade lijden als er water op valt of als de vloer blank staat. Het hangt van het materiaal af hoe erg waterschade kan zijn. Ook electronica en stopcontacten kunnen niet tegen water uiteraard. Verzamel dus direct alle emmers, teiltjes en pannen die je in huis hebt en zet ze onder de lekkende muur of plafond. Als er reeds een laag water op de vloer staat, is het lastiger om dit snel weg te werken. Een dweil is ideaal. Bij gebrek daaraan kun je handdoeken op de grond leggen en geregeld uitwringen.

Noodmaatregel nummer 2: zoek de oorzaak

Zodra je maatregelen hebt getroffen om schade zoveel mogelijk te beperken, moet je op zoek naar de oorzaak van de lekkage. Is er een leiding kapot gesprongen? Of hebben de bovenburen het putje van het balkon wellicht laten verstoppen waardoor het water niet meer weg kan en zijn vlucht neemt tot de muren? Afhankelijk van de oorzaak kan je misschien direct ingrijpen zodat de lekkage stopt. Misschien is dat bij de buren aanbellen of Lekkageservice bellen. Als er daadwerkelijk iets aan je huis kapot is waardoor regen naar binnen kan, moet je genoegen nemen met een tijdelijke noodoplossing zoals bijvoorbeeld een zeil.

Voorkom volgende lekkages

Nadat de situatie onder controle is, is het zaak te voorkomen dat er nogmaals lekkage ontstaat. Dat doe je door de oorzaak duurzaam te verhelpen. Het is geen pretje om bij elke regenbui in angst te zitten, dus doe dit zo snel mogelijk. Dit is ook het moment om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.